8 Mayıs 2015 Cuma

Saçta Egzama


Saç hastalıkları hakkında ikinci yazımız olarak sizlere saçta egzama hastalığından bahsedeceğiz. Bu sayede saçlarınızda var olan bir problemi tanımlayabilecek ve gerekli önlemleri alabileceksiniz. Yazımız umarım saçtaki egzama hakkında size yeterli bilgi verecektir. İyi okumalar dileriz. 

Saçta Egzama

Saç egzaması son zamanların en yaygın saç derisi hastalıklarından bir tanesi haline gelmiştir. Saç egzamasına sebep olan en önemli faktörlerden biri strestir. Öte yandan çeşitli kozmetik ürünler, mevsimsel geçişler, alerjik hastalıklar veya saç derisinin kullanılan kimyasal ürünlere karşı fazlasıyla hassas olması, saç bölgesindeki yağ bezlerinin normalden fazla çalışarak saç derisinin aşırı derecede yağlanması ve yeteri derecede temizlenmemesi, genetik faktörler, saç derisinin gereğinden fazla kuru olması, ter bezlerinin fazla çalışması saç egzamasının başlıca temel faktörleri arasında yer alır. 

Saç egzamasının belirtileri saç derisinde şiddetli kaşınma, pul pul dökülme ve kepeklenme, zaman zaman meydana gelen iltihaplanma, saç yüzeyinin normalden fazla yağlı olması ve saç derisinde kızarıklıklar şeklinde belirtilebilir.

Saç Derisinde Egzama Neden Oluşur

Saçta egzama neyin neden olduğu açık değildir, ancak kısmen; 

  • genetik nedenler
  • hormonal değişiklikler
  • bağışıklık sisteminde , alerjik reaksiyonun türüne benzer şekilde, yenen veya deri ile temas eden bir durumda meydana gelen atipik tepkiler
  • HIV, organ nakli veya Parkinson hastalığı gibi bağışıklık sisteminizi etkileyen önceden var olan bir koşula sahip olmak
  • akne, rosacea veya sedef hastalığı gibi başka bir cilt rahatsızlığınız var
  • depresyon ve stres durumuna sahip olmak 
  • interferon, lityum veya psoralen içeren bazı ilaçlar saçta egzama ya neden olabilmektedir. 


Saç Egzaması Tedavisi


İçeriğinde çinko pirition, salisilik asit ve ketokonazol bulunan özel kepek şampuanları egzama tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca doktorunuzdan direk saç derisine uygulanabilen kremler alabilirsiniz. Kirlenme ve aşırı terleme sonucu yağlanan saçınızı düzenli olarak yıkamalı ve saç derisinin kurumasını önlemelisiniz.Stres düzeyini düşürmek sizi pek çok cilt hastalığından koruyacaktır. Duş alırken kesinlikle çok sıcak su kullanmayın, sıcak su cildi çok kuruttuğundan egzamayı şiddetlendirebilir. Ilık suyla, mümkünse soğuk suyla yıkanın.

Saç derisi egzaması genellikle kolay tedavi edilen bir rahatsızlık olmakla birlikte bakımınızı tam olarak yapmadığınızda yüksek olasılıkla tekrar oluşur. Bu nedenle ayna karşısında saç derisini belirli aralıklarla kontrol ederek egzama belirtileri gördüğünüzde yayılmadan tekrar tedaviye başlamalısınız.

Saç Egzamasında Çay Ağacı yağı

Saç egzamasının tedavisinde kullanılan bir diğer bitkisel yöntem ise çay ağacı yağıdır. Çay ağacı yağı saç derisine ferahlık verir. Egzamayı tedavi eder. Saç derisini yumuşatır. Çay ağacı yağının çok az bir kısmını dilerseniz şampuanınızın içine de ekleyebilirsiniz.

Son olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise şudur. Kortizon içeren krem ve losyonlar şikayetleri azaltsa da, kronik bir rahatsızlık olduğundan, tekrarlama riski yüksektir. Kortizon içeren ürünlerin fazla miktarlarda kullanılması cilt sorunlarına ve saç dökülmelerine sebep olacağından dikkatli kullanılmalıdır.




Farklı bir saç sorunu olarak Seboreik Dermatit yazımıza da bakabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder