8 Mayıs 2015 Cuma

Seboreik Dermatit

Bir saç sorunu olan seboreik dermatit hakkında sizlere bu yazıda elimizden geldiğince bilgiler vereceğiz. Son derece sıkıntılı bir hastalık olan seboreik dermatit tedavisi hakkında bilgiler verdikten sonra septomları hafifletmek amacı ile bitkisel bir tedavi yöntemi sunacağız. Umarım sizlere de yararlı olur. 

Seboreik Dermatit

Seboreik dermatit oluşumunda sebum-yağ üretiminde yaşanan dengesizlik ana nedeni oluşturmaktadır. Bu yapısıyla daha çok yağ bezlerinin yoğun olduğu bölgeleri tutan bir hastalıktır. Yenidoğanda geniş yağ bezleri ve yüksek sebum oranları gösterilmiştir. Anneden geçen androjen hormonlarının etkisi ile bebeklerde seboreik dermatit görülebilmektedir. Altı aylıktan sonra bebeklerde yağ salgının azalması ile lezyonların gerilemesi sebumun rolünü desteklemektedir.


Seboreik dermatit nedeni tam olarak anlaşılmamakla birlikte, Malassezia mayaları, hormonlar (androjenler), sebum düzeyleri ve immun yanıt gibi faktörlerin hastalığın gelişiminde rol oynadığı bilinmektedir. İlaçlar, ortam ısısı ve nem gibi iklim değişiklikleri, beslenme biçimleri, atopi, basınç değişiklikleri, nörolojik durumlar, mikroanjiopatik vasküler değişiklikler, alkol alımı, metabolik değişiklikler, yorgunluk ve stres, riboflavin, piridoksin ve biotin eksikliği seboreik dermatiti alevlendirebilir.Seboroik dermatiğin kendiliğinden iyileşip tekrar ortaya çıkma gibi bir özelliği vardır. Ancak düzenli bir tedavi uygulanarak iyileşme sağlanması mümkündür.

Seboreik Dermatit Tedavisi


Seboroik dermatititn tam anlamı ile iyileşme sağlayan bir tedavi şekli yoktur. Belli aralıklar ile tekrarlayabilen bir hastalıktır. Ancak hastalık iyi bir müdahale ile kontrol altında tutulabilir. Saçlı deride oluşan kepeklenme sorunu hastalığın en bilindik belirtisidir. Kepeklenme oluştuktan sonra kızarıklık ve kepeklenmede artış görülebilir.


Kronik gelişen olgularda kepeklenmeye eşlik eden saç dökülme sorunları görülebilir. Ancak dökülme sorunları tedavi ile geri dönüşümü mümkün olan bir sorundur. Birçok kişide hastalığın teşhisi için kan, idrar ve alerji tetkiklerine gerek duyulmaz. Bir grup hastada ise deri biyopsisine ihtiyaç duyulabilir.

Seboreik dermatitin saç ve yüz lezyonlarında dihidroksikolekalsiferol kremin etkinliğini gösteren çalışmalar mevcuttur. %1 naftifine jel’in saçlı deri seboreik dermatitinde etkili olduğu bildirilmiştir. Bir çok hastada topikal kortikosteroid tedavisi sonrası sadece haftada 2-3 kez şampuan kullanarak hastalığı kontrol altına almak mümkündür. Ancak şampuan 3-4 ayda bir değiştirilmeli, farlı bir içerikli şampuan kullanılmalıdır.

Gövde lezyonlarının tedavisi daha güçtür. İmidazol derivesi olan %2 ketakonazol krem ve kombine steroid tedavisi etkilidir. Baş, boyun ve gövde lezyonlarında topikal takrolimus etkili bulunmuştur.

Seboreik Dermatit Tedavinde Neler Yapılmalı


Kepek şampuan seboreik egzama tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Genellikle ürünü en iyi sonuçları almak için günlük olarak kullanmanız gerekir. Egzamayı kontrol altına almak için bazı cilt bakım önlemleri şunlardır:

  • Antifungal ve kaşıntıyı önleyici kremler kullanarak
  • Hipoalerjenik sabun ve deterjan kullanarak
  • Sabun ve şampuan ile cilt ve saç derisi iyice durulama
  • Bıyık ya da sakal tıraş. Bazen bu belirtiler kolaylaştırır.
  • Nefes alan ve cilde ha girmesini sağlayan pamuklu kıyafetler
  • Cildin tahriş olmasını engellemek için naylonlu kıyafetler giymekten kaçınmak

Seboroik Dermatite Bitkisel Terapi



Seboreik dermatite en iyi bitkisel çözüm yolu elma sirkesi olarak bilinir. Elma sirkesinin seboreik dermatiti tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Elma sirkesi seboreik egzama bitkisel tedavi için tek başına kullanılabileceği gibi hidrojen perioksit ile birlikte de uygulanabilmektedir. Ayrıca hindistan cevizi yağı banyodan 30 dk önce saça sürülür ise seboreik dermatit nasıl tedavi edilir in de yanıtı olabilmektedir. Doğal şampuan özelliğine sahip hindistan cevizi yağı gözleri yakmaz.




Seboreik dermatit bir hastalık olarak bilindiğinden mutlaka doktora danışmanız gerektiğini de unutmayınız.  Saçta Sedef yazımıza da bakabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder