Sizlere bu yazımızda saçta sedef hastalığından bahsedeceğiz. Saçta sedef nedenlerinden , nasıl oluştuğundan ve tedavisinden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz.
Sedef Hastalığı Nedenleri
Sedef hastalığı, erişkin popülasyonun yaklaşık% 2.2'sini etkilediği tahmin edilen derinin enflamatuar bir hastalığıdır. Çocuklarda, sedef hastalığının başlangıcı bir yaşından önce olabilir ancak yaklaşık 5-8 yıl arasında zirveye ulaşır. Sedef hastalığı ciltte pullu, kaşıntı deri ve yara izleri üretir . Bazı insanlar sedef hastalığına genetik yatkınlığa sahip olabilir . Etkilenen genler bağışıklık sisteminin kontrolüyle ilgileniyor gibi görünmektedir. Psöriyazis, kırmızı lekelenme, plakları oluşturmak için birleşmiş hafif kabarıklıklar ( papüller ) şeklinde görünür. Sedef hastalığı klasik olarak dirseklerde ve dizlerde görülür, ancak cildin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Saç derisi birçok insanda da karakteristik olarak etkilenir. Sedefte iltihap oluşur ve deri dökülmeye başlar. Deride meydana gelen oyuklar, kesikler, kaşıma, aşırı güneş yanması sonucu yayılabilir. Mikrobik bir hastalık değildir ve genellikle açık bir yara şeklinde olmaz. Sedef bulaşıcı değildir yani diğer insanlara bulaşması, onların sağlığında herhangi bir sorun oluşturmaz, sedefli insanlar genelde bu durumdan utanırlar ama sizler bunun bulaşmadığını bilmeli ve onlara uzak davranmamalısınız.
Saçta Sedef Nasıl Oluşur
Sedef hastalığının gelişiminde bağışıklık sisteminin önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bağışıklık sisteminin ana elemanlarından T hücreleri kan damarları yoluyla deriye ulaşıp derinin en üst katı olan epidermis tabakasını oluşturan bazı hücrlerin daha ani çoğalmasına seçenek açar ve böylece döküntülü deri rahatsızlığı açığa çıkar.
Sedef Hastalığının Belirtisi
Saçta sedef, ölçekle aşılmış küçük bir yumru, papül şeklinde görünür. Bu papüller birleştiğinde, çoğu zaman kalın tabakalar olan azınlık skalası ile kaplanan bir plak oluşur. Bu ölçek döküldüğünde, kepek gibi görünür , ki bu oldukça çirkin olabilir. Kaşıntı veya kaşınması nedeniyle bu plakların çizilmesi, Koebner fenomeni denen şey yüzünden çok kötü bir fikirdir. Bu inflamasyon ve travma alanlarında sedef hastalığının gelişmesine neden olabilir . Ölçekten tırmalamak sadece işleri daha da kötüleştirecektir. Çoğu hasta saç dökülmesine dikkat etmese de, yaygın alopesi saç dökülmesi olabilir.
Stres ve Sedef
Bunların dışında stres, sedefte önemli bir faktördür. Ani şoklar, psikolojik bozukluklar sedefin daha da şiddetlenmesine seçenek açar. Sedefin ortaya çıkmasında ya da şiddetlenmesinde bazı ilaçlar da rol oynamaktadır. Ayrıca kalsiyum azlığı, hormonal etkilerin sedefin oluşumunda faydalı olduğu düşünülmektedir, sedefin psikolojik bir boyutu vardır. Sedefli insanlar kozmetik olarak bu durumdan utandıkları için bu onlarda stres yapar, ayrıca sedefin kişiden kişiye geçmediğini bilmeyen insanlar sedeflilerden uzak durma eğiliminde olabilirler bu da sedefliler üzerinde olumsuz etkiler yapar.
Saçta sedef Tedavinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kortizonlu ürünler hastalığın kaşınma,pullanma gibi bulgularını kısa sürede geriletir ancak bir süre sonra hastalığın bulguları yeniden ortaya çıkar.Sürekli kullanılması ise bu kez kortizona bağlı yan etkiler görülmeye başlar.Bu durumda kortizonun yan etkilerine sebep olmayan fito sterol denen bitkisel kortizonlar daha akıllıca bir yaklaşım olmaktadır. Fito kortizonlar içinde en etkilisi ve yaygın kullanılanı meyan kökü özütüdür. Ek olarak çay ağacı yağı kullanımı cilt reaksiyonunu hafifletmektedir.
Konumuzla alakalı olarak Saçta Egzama başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak, okumanızı önerir ve geçmiş olsun dileriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder