22 Ekim 2013 Salı

Saç Dökülmesi ve Dökülen Saçlar İçin Maske


Saç dökülmesinin genel nedenlerini ve bu nedenlere bağlı olarak nasıl bir doğal tedavi uygulayacağınızı bu yazımızda bulabilirsiniz. Tabi bu yazımızda size sunacağımız maske tarifi her saç dökülmesi için geçerli değildir. Hangi durumlarda geçerli olduğunu ve nasıl kullanacağınızı öğrenmek adına yazımızı okumaya devam edebilirsiniz. 



Saçlar Neden Dökülür



Dökülme şikayeti olan hastaların öncelikle saçlarının ne kadar döküldüğü öğrenilmelidir. Çünkü günde 25-100 saç telinin dökülmesi normaldir. Her insan saç dökülme  yaşı farklıdır. Ve her saç farklı zamanlarda dökülmenin yanında kişiden kişiye göre de değişebilmektedir. Fakat genel olarak 200 üzerinde saç dökülmesi normalin dışında olan bir süreçtir. Bu gibi durumlarda saç dökülmesinin nedenlerini  bilmek ve buna göre hareket etmek önemlidir. 

Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkisi



Saç teli dermal papillada bulunan kılcal damarlar ile beslenir. Saç teli dışarıdan kullanılan doğru bakım ürünleriyle beslenirken saç kökü kanda bulunan oksijen ve besin maddeleri ile beslenir.Bu nedenle meyve, sebze, yağsız et yenmesi ayrıca şeker tüketiminin azaltılması önerilir. Şekerin saç dökülmesine neden olduğu gözlenmiştir. Beslenme bozuklukları saç üzerinde büyük etki yapar. Örneğin 80-180 gün sürekli dondurma yemek ile saç zayıflaması gözlenmiştir.

Saç Dökülmesinde Vitaminlerin Etkisi 


  • A Vitamin (Retıonal) : Eksikliğinde muhtelif mukozolarda ve cilt epitelinde, dolayısıyla saç kökünde bozukluklar görülür. Epitel hücreleri çekirdeklerini kaybederek aşırı keratinize olurlar ve enfeksiyon riski artar. 
  • E Vitamini (Tokoferol) : Özellikle A vitamininin yükseltilmesini önler. Antioksidan etkilidir. Saç derisine dışarıdan sürülebilir, oldukça faydalıdır. Saf e vitamini kullanmak lazımdır. Ampuller genelde seyreltik olabilir. Saf e vitamini kahverengi yapıda bal kıvamındadır
  • B1 Vitamini (Tiamin) : Yeterince tiamin profosfat alınmadığı taktirde laktik asit sentezinde görev yapar.
  • B2 Vitamini (Rıboflafın) : Eksikliğinde seborlik dermatitis görülür. Bütün doku hücrelerinde bulunur. En çok sütte, bira mayasında, tahıllar, karaciğer, ıspanak, balık ve yumurtada bulunur.
  • B3 Vitamini (Nıasınamıd) : Diğer adı PP vitaminidir. Eksikliğinde pellegra pereventivite hastalığı ve dolayısıyla deri dermatiti görülür. Katı bir vitamin olup suda çözülerek saç derisine sürülürse dökülmeye faydalıdır.En çok kırmızı et ve karaciğerde bulunur. Ayrıca bira mayası, yeşil sebzeler çay ve baklagillerde bulunur.
  • B6 Vitamini (Pırıdousın) :  Eksikliğinde dermatit görülür. Maya, pirinç kabuğu, tahıl, yumurta sarısı ve sebzelerde bol miktarda bulunur.
  • H Vitamini (Bıotın) : Yapısında saç teli için önemli bir madde olan kükürt taşır. Eksikliğinde seborlik dermatitis görülür. En çok yumurta sarısında, karaciğerde, sütte, börekte ve mayada bulunur.

Saç Dökülmesini Önleyen Maske

Saç dökülmesi hem erkekler hem kadınlar için oldukça büyük bir sorun haline geldi. Bu sorunda yola çıkarak sizler için derlediğimiz maske tarifini evde rahatlıkla hazırlayabilir, gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 



Saç dökülmesini önleyen maske tarifi

  • 1 tatlı kaşığı lavanta yağı
  • 1 tatlı kaşığı jojoba yağı
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 1 tatlı kaşığı Biberiye yağı
  • 1 tatlı kaşığı Badem yağı
  • 1 tatlı kaşığı Zeytin yağı 

Saç Dökülmesini Önleyen Maske Nasıl Yapılır ? 



Bütün yağları cam bir kapta karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı ;

  • 1. hafta: her gece
  • 2. hafta: 2 gecede 1 kez
  • 3. hafta: 3 gecede 1 kez

saçlarınızın dibine sürün ve saç diplerinize masaj yapın. 3. Haftanın sonunda 3 gecede 1 kez uygulamaya devam edebilirsiniz.  Saçlarınızı yıkamak için sülfatsız şampuan ve SLS içermeyen bir şampuan kullanın. Saç yıkarken mutlaka ılık suyu tercih edin. yıkama işlemi bittikten sonra 1 litre suya 1 bardak elma sirkesiyle hazırladığınız suyu saçlarınıza dökün ve kesinlikle durulamayın. Bu uygulamayı her banyodan sonra yapmaya özen gösterin.

Saç Dökülmesi ve Keratin Bakımı yazımıza bakarak hem saç dökülmesi sorununa çözüm bulma hem de saçlarınızda eksilen keratini geri yükleme nasıl yapacağınız hakkında bilgi alabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder