20 Ekim 2013 Pazar

Beslenme ve Diyetlerin Saç Dökülmesindeki Rolü

Saç dökülmesinden bir çok etken rol oynarken beslenme ve diyet alışkanlıkların saç dökülmedeki rolü anlatılmamaktadır. Bu alıntımız da ise saç dökülmesi ve beslenme arasında ilişki aktarılmış ve eksik bırakılan konu tamamlanmıştır. Bizlerde sizlere yararlı olması dileğiyle paylaşıyoruz. İyi okumalar dileriz.


Besinler ve Saç Dökülmesi




Uzmanlar, saçların sağlıklı ve parlak görünmesinde dışarıdan bakım kadar yediklerinizin de etkili olduğunu bildirdiler.
Günlük beslenmenize dahil edeceğiniz yiyeceklerle saç görünümünüze ciddi şekilde değişiklik yapabilirsiniz. Saçlarda matlık ve zayıflık genellikle vitamin eksikliği, stres ve sigara, abur cuburla sağlıksız beslenme sonucu olabilir.
Öncelikle saç sağlığı için yapılması gereken ilk şey vücudun su dengesini korumak, kafein ve alkol gibi su dengesini bozan içeceklerden uzak durmak. Çok fazla kafein içeren içecekler tüketmek, demir gibi saçı güçlendiren minerallerin vücuttan atılmasına, saçı zayıflayıp dökülmesine neden olur. Bol su ve taze meyve suları içmeye özen gösterin.

Vitaminler ve Saç Dökülmesi

Kan üretimini sağlayan kuru yemişler, badem, çekirdek gibi kabuklu yiyecekler ile böğürtlen, mavi yemiş gibi meyveler saç için mükemmel bir vitamin kaynağıdır. Çinko kaynağı koyu yeşil yapraklı sebzeler, somon balığı gibi omega 3 bakımından zengin balık türleri, saçın sağlıklı görünmesini sağlayan B vitamini içeren tahıllar tüketilmelidir.

Yumurtalar biyotin bakımından zengindir, saç bakımında da yumurta sarısı önerilir. Bu nedenle haftada birkaç kez yumurta tüketilmesi tavsiye edilir.

Et yemeyenler protein bakımından yetersiz beslenir bu nedenle bu açığı kapatan besinler mercimek, nohut, fasulye gibi protein bakımından zengin besinler tüketmeliler.

Diyet ve Saç Dökülmesi 

Uzmanlar, şok diyetlerin kansızlığa, dolayısıyla da saçların dökülmesine, güçsüzleşmesine, çabuk kırılmasına ve cansız görünmesine yol açtığını hatırlatıyor.
Bununla birlikte kullanılan şampuanlar ve bakım ürünlerinin saçlara ne kadar etkisi olduğunun önemi yoktur. Çünkü saç, köklerinden ve kan yoluyla beslenir. Yani saçları sadece yenilen gıdalar besler. Bu nedenle saçların sağlıklı kalabilmesi için önemli olan yeterli ve dengeli beslenmedir. Ağır diyet sonrası kansızlık ortaya çıkar. Besin ve vitaminlerin eksikliğinin yanı sıra vücuda giren demirin de azalması, saçın daha yoğun dökülmesine neden olur.

Beslenmenin Saç Dökülmesine Etkileri




Saç sağlığını korumanın yolu düzenli ve dengeli beslenmekten geçer. Dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artmaktadır. Uzmanlar “Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar istiyorsanız beslenmenizde protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen göstermeniz gerekiyor. Bu besinlerin eksikliği saç sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor” diyor.

Sigara ve Alkolün Saç Dökülmelerine Etkileri



Sürekli sigara ve alkol kullanımı saçı da vuruyor. Bunların alışkanlık haline getirilmesi saçların ölmesine neden oluyor. Özellikle sigara kullananlarda saçların erken beyazladığı saptandı. Ayrıca sigara saçlarda yağlanmaya ve kırılmaya da zemin hazırlıyor.
 Kaynak: http://kadindasacdokulmesi.blogspot.com/2013/11/beslenme-alskanlklarnn-saclar.html

Yukarıda alıntıda aktarıldığı gibi protein ve vitaminler saç dökülmesinde büyük etki göstermektedir. Bu açıdan hem genel sağlığınız için hem de saç sağlığınız için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder