21 Ekim 2013 Pazartesi

Erkeklerde ve Kadınlarda Saç Dökülmesi


Erkeklerde ve kadınlarda saç dökülmesi farklı yansımaları olmaktadır ve kendine özgü saç kayıpları meydana gelmektedir. Bu makalede  sizlere erkek ve kadın saç dökülmesi nedenlerinden ve bunlara ne gibi çözümler üretildiğinden bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz. 


Erkek ve Kadın Saç Dökülmesi

Androgenetik alopesi (kalıtsal, model saç dökülmesi), saç dökülmesinin en yaygın şeklidir ve hem kadınları hem erkekleri etkilemektedir. Tabi ki erkekleri daha çok etkilemektedir.  Erkek ve kadın tipi saç dökülmelerinin sıklığı ve şiddeti yaşla birlikte artmaktadır.  Erkeklerde, saçın incelmesi ergenlikten sonra başlar. Genel bir kural olarak, erkeklerin% 25'i 25 yaş, erkeklerin % 40'ı 40 yaş sonrası  ve erkeklerin 50'sinin 50'li yaşlar sonrası erkek tipi saç dökülmesi yaşamaktadır. Kadınların saç dökülmesi, genel olarak kadınların yaklaşık yüzde 20'sinde görülür. 1000  kadında yapılan araştırmada ; % 3 yaş 20-29,% 17 yaş 30-49,% 25 yaş 50-69 ve 70-79 yaş arasında  kadın tipi saç dökülmesi etkilendiği keşfedilmiştir. 

Saç Dökülmesine Çözümü

Yılda genel olarak bir milyar doların üzerinde saç dökülmesi sorununu çözmek için harcanmaktadır. Kanıtlanmış ve kanıtlanmamış ilaçlar arasında reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, bitkisel preparatlar, şampuanlar, peruklar, saç parçaları ve cerrahi saç restorasyonu yer almaktadır. Saç dökülmesini yaşayan insanların çok az bir kısmı doktora veya bir uzmana danışmaktadır. 


Saç, bireysellik veya seçilmiş kimliğimizi ifade etmek için anında kontrol sahibi olduğumuz birkaç vücut parçasından biridir. Saç dökülmesinin psikolojisi erkekliğe, cinsel çekiciliğe ve yaşlanmaya bağlıdır. Saç dökülmesi çoğu erkek ve kadın için istenmeyen, stresli bir deneyimdir. Saç dökülmesindeki endişe verici bir durumdur, saç dökülmesini gizlemek, telafi etmek ve saç dökülmesiyle baş etmek için daha güçlü davranışsal çabalarla sonuçlanır. Kadınlarda, saç kaybının psikolojik olarak zayıflatıcı olmasa daha stresli olması beklenebilir. Kadınlar, daha fazla sosyo-duygusal stres ve başa çıkma çabalarını bildirmektedir. Erkekler ve kadınlar kendi durumlarıyla başa çıkmaya çalışırken, saç dökülmelerinin seyrini durdurmak ya da tersine çevirmek ve beden-imaj bütünlüğünü düzeltmek için yollar ararlar.

Saç Dökülmesini Temel Nedeni 


Erkeklerde veya kadınlarda saç dökülmesinin meydana gelmesi için saç dökülmesi ve dolaşan androjenler için gen bulunmalıdır. Gen, multifaktöriyel veya poligenik bir kalıtım şekli aracılığıyla iletilir. Başlatıcı faktör olarak androjenler, testosteron ve dihidrotestosteron (DHT) gibi erkek hormonlar oluşturulmuştur. 5alpha-redüktaz enzimi tarafından testosterondan metabolize edilen DHT, genetik olarak alıcı folikülleri etkiler ve minyatürleştirme (büzülme) yoluyla saç kaybına neden olur. Sonuç, giderek daha kısa ve daha ince bir saç yapısı ve dökülmedir. Genetik olarak programlanmış foliküllerde yaşla birlikte büyümenin tamamen kesilmesi gerçekleşecektir.

Saç Dökülmesi Tedavisi 


Etkili farmakolojik tedavi bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Sadece iki ilaç, topikal minoksidil ve oral finasteridin saçı yeniden ürettiği kanıtlanmıştır. Minoksidil (% 2) kadınlarda saç dökülmesini tedavi etmek için FDA tarafından onaylanan tek ilaçtır. Minoksidil (% 2 ve% 5) ve finasterid tabletler erkekler için onaylanmış tek terapidir. Minoksidil, minyatürizasyon sürecini tersine çevirerek ve mevcut foliküllerde yeni büyümeyi uyararak saç köklerini etkileyen bir sıvıdır. Finasteride, aktif erkek hormon dihidrotestosteron (DHT) oluşumunu engelleyerek mevcut minyatür foliküllerin yeniden büyümesini sağlayan oral bir ilaçtır. Her iki ilaç da mevcut saç foliküllerinin uzunluğunu ve çapını arttırarak hacmi arttırır. Hiçbir ilaç yeni saç folikülleri oluşturamaz.

Saç Dökülmesine Cerrahi Tedavi


Genel olarak erkeklerde saç ekimi en sık yapılan kozmetik cerrahi işlemdir. Bu prosedür için erkekler ve kadınlar aday olabilmektedir. Son on yılda, sonuçlar dramatik olarak iyileşmektedir. Bugün, uygun adaylar için  saç ekimi sonuçları tamamen doğaldır ve hastanın yaşamının geri kalanı için geçerli bir prosedürdür. Saç ekimi, foliküler yeniden dağılım, hastanın kendi daimi kıl foliküllerinin, sırtından ve yanlarından saç dökülmesine kadar olan bölgelere greftler kullanılarak transferinden oluşur.  



Saç dökülmesi sorunu ve bu soruna hem erkek saç dökülmesi hem de kadın saç dökülmesi açısından çözümler noktasında farklı ve bilimsel bir içerik oluşturmaya çalıştık. Umarım sizlere de yararlı olmuştur.

Beslenme ve Diyetlerin Saç Dökülmesindeki Rolü yazımıza da bakarak saç dökülmesine etki eden faktörler konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder