28 Ekim 2013 Pazartesi

Saç


Saç yapısı ve saç antomisi hakkında bilgiler vereceğimiz bu yazımızda saçlarınızın nasıl büyüdüğünü ve saç biyolojisini bilimsel bir bakış açısı ile aktaracağız. İyi okumalar dileriz. 

Saç Derisi 



Saç dermişin derin tabakaları ile hipodermisin arasındaki kavşakta bulunan foliküllerden dışarı çıkar. Bu foliküller ayrıca saç ampulleri olarak bilinir.

Kan akımı, saç şaftının içinden geçen küçük bir kap tarafından sağlanır ve böylece saça, amino asitler, mineral tuzları veya vitaminler gibi sağlıklı kalması için gereken tüm önemli elementleri sağlar.

Saç şaftı salgı bezleriyle çevrilidir, en önemlisi saç için doğal bir kayganlaştırıcı görevi gören sebum üreten sebase bezdir.  Saç derisinin yüzeyinde gözenekler, ter bezlerinin ürettiği terleri tahliye eder.


Saç  Yapısı 


Saç, cildin bir kısmını ve tüm uzantılarını (vücut kılları, tırnaklar, vb.) oluşturan lifli, helikoidal bir protein (bir sarmal şeklinde şekillendirilmiş) olan% 95 keratinden oluşur.  Keratin keratinositler tarafından sentezlenir ve suda çözünmez, böylece saç için sızdırmazlık ve koruma sağlanır.

Protein, treonin, lösin ve arginin gibi saçta 18 amino asit bulunabilir. Keratin, moleküller arasında disülfid bağları oluşturan, tüm yapıya sertlik ve direnç ekleyen, sistein bakımından (bir tür sülfürlenmiş amino asit) özellikle zengindir.

Saçın yapısı 3 ayrı bölüme ayrılabilir:

  • Medulla: şekilsiz, yumuşak, yağlı bir maddeden oluşan saç şaftının en iç tabakası
  • Manikür: Saç büyümesi için gerekli besleyici kısım içeren ince koruyucu dış tabaka. Oldukça keratinize edilmiş olup,             biri diğerinin üzerine yerleştirilmiş, yaklaşık 60 mikrometre uzunluğunda ve yaklaşık 6 mikrometre genişliğinde olan ölçekler şeklinde şekillendirilmiş hücrelerden oluşur .
  • Korteks: saçın ana bileşeni, uzun keratin zincirleri içeren, elastikiyet, esneklik ve saça direnç katan. Hücreleri korteks lipit ve protein açısından zengin bir hücreler arası çimento ile birleştirilir. Her bir hücre, saç uzunluğunun yönünde uzanan demetlerden oluşur. Bunlar, protofibrilleri içeren mikro-iplikçiklerden oluşan makrofibrillerdir.


Melanositlerin ve Keratinositlerin Rolü


Saç korteksi ayrıca melanin içerir. Melanosit adı verilen özel hücrelerle yapılan melanin, saç renginden sorumlu pigmenttir.  Saç ampulünün yakınında yer alan melanositler, yeni saç milinin keratinositlerine pigmentler enjekte eder.Renk, saç döngüsünde, saç dökülmesinin başlangıcından sonuna kadar sürer.



Sağlıklı ve güzel saçlar için Mükemmel Saçlar  yazımıza da bakabilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder